Hidroizolatia terasei joaca un rol crucial atunci cand renovezi o terasa sau o construiesti. La ce foloseste cea mai buna terasa rezistenta la inghet, daca apa patrunde in rosturi, ingheata iar placile se crapa? O terasa care este expusa constant la fluctuatii de temperatura si umezeala, are nevoie de hidroizolatie, care sa fie proiectata profesional de catre un specialisti si construita in asa fel incat umezeala sa nu patrunda. 

Etansarea teraselor nu este necesara doar pentru cladirile vechi. Chiar si in cazul cladirilor noi, ar trebui sa verifici intotdeauna suprafetele exterioare populare pentru defecte. Pentru ca cel mai tarziu atunci cand s-au format fisuri in beton sau pete de mucegai sau placile se desprind deja de sub suprafata, ar trebui sa te gandesti la hidroizolatie profesionala efectuata de specialisti de renume, precum Conduraru. 

Crapaturile, placile slabite sau alte daune nu numai ca arata urat, dar pot deveni si riscuri serioase de securitate, astfel incat, pe langa defectele vizuale, este pusa sub semnul intrebarii si utilitatea.

De ce este atat de importanta o hidroizolatie?

O terasa are nevoie de hidroizolatie pentru ca apa sa nu aiba sanse sa patrunda in interior. Deoarece suprafata terasei este expusa la vreme extrema pe tot parcursul anului, pot aparea daune pe termen lung in timp. Defectele respective asigura ca umezeala poate patrunde in cladire si, ca urmare, pot aparea alte daune in interior. Mai ales in lunile reci si umede de iarna, apa de pe terase ingheata si se extinde pana in casa. 

Terasa este o parte vulnerabila a cladirii, care poate fi expusa ploii si apei din alte surse. Pentru a o proteja de umiditate, structura cladirii este impermeabilizata. O astfel de protectie este necesara pentru terasele din orice locatie, atat la nivelul inferior al cladirii, cat si la inaltimea etajului doi sau mai sus. Pe langa terasele clasice deschise, exista si altele inchise, protejate de sus de un baldachin sau balcon si care amintesc de o veranda de vara. Desi primesc mai putina apa, chiar si aceste terase trebuie sa beneficieze de hidroizolatie. 

De ce ai nevoie de hidroizolatie pentru terasa casei?

Apa intra pe terasa din diverse surse:

  • Direct din sol sau din fundatie. Umiditatea care se scurge prin capilarele de beton de dedesubt este periculoasa pentru locurile situate langa pamant.

  • Din precipitatii. In timpul ploilor, orice structuri deschise pot fi inundate, inclusiv cele situate deasupra nivelului doi al cladirii.

  • De pe acoperis. Umiditatea care curge de pe acoperis trebuie indepartata folosind un sistem de conducte, dar scurgerile nu fac intotdeauna fata. In astfel de cazuri, apa poate ajunge pe fatade, balcoane si zone terasate.

Dispozitivul de impermeabilizare al terasei ofera protectie impotriva umezelii din toate sursele. In acelasi timp, zonele care trebuie hidroizolate depind de tipul structurii cladirii. Deci, in toate cazurile, va fi necesara hidroizolatia podelei si imbinarea acesteia cu peretii. 

Materialele de impermeabilizare nu trebuie doar sa protejeze bine de umiditate, ci si sa reziste la temperaturi extreme, sa fie suficient de puternice si durabile. Pe terase, se folosesc adesea membrane, role bituminoase, amestecuri polimer-ciment, mastice, cauciuc lichid si alte acoperiri prin pulverizare.