Dependenta de sex , cunoscuta medical sub numele de tulburare hipersexuala , este un comportament sexual excesiv si persistent. Ce o cauzeaza? Multi factori pot juca un rol, dar un nou studiu dezvaluie de ce unii barbati sunt dependenti de sex.

Potrivit Infosalus, comportamentele sexuale excesive si persistente sunt legate de diverse dispozitii, cu o componenta de impulsivitate si pierderea controlului experimentata.

De ce sunt unii barbati dependenti de sex?

Clinica Mayo subliniaza ca dependenta de sex poate include atat relatii sexuale , cum ar fi masturbarea, sexul cibernetic, partenerii sexuali multipli, consumul de pornografie sau plata pentru sex.

Atunci cand aceste comportamente sexuale devin necesare, greu de controlat si afecteaza viata, ele sunt considerate o dependenta.

De ce sunt unii barbati dependenti de sex ? Un mic studiu, publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism,  un jurnal al American Endocrine Society, sugereaza ca barbatii cu tulburare hipersexuala pot avea niveluri mai mari de oxitocina in sange.

Este important de mentionat ca oxitocina , cunoscuta si sub numele de hormonul iubirii , este un hormon produs de hipotalamus si secretat de glanda pituitara.

Ceea ce putini stiu este ca joaca un rol cheie in comportamentul sexual , iar nivelurile anormale ale hormonului pot contribui la tulburarea hipersexuala .

„Am descoperit ca barbatii cu tulburare de comportament sexual compulsiv (TSC) aveau niveluri mai mari de oxitocina in comparatie cu barbatii sanatosi ”, explica dr. Andreas Chatzittofis , de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Cipru din Nicosia, Cipru, si de la Universitatea din Umea ( Suedia).

Si adauga ca terapia cognitiv-comportamentala a dus la o reducere atat a comportamentului hipersexual, cat si a nivelurilor de oxitocina.

„Oxitocina joaca un rol important in dependenta de sex si poate fi o potentiala tinta de droguri pentru un tratament viitor”, spune Chatzittofis.

Simptomele dependentei de sex si cum sa o tratezi 

Dintre principalele simptome ale tulburarii hipersexuale sau dependentei de sex , se remarca urmatoarele:

  • Avand indemnuri intense recurente, comportamente sexuale si fantezii
  • A te simti atras de comportamentele sexuale, apoi a te elibera de tensiune si, in acelasi timp, de vinovatie. 
  • Incercarea fara succes sa reduca sau sa controleze fanteziile sau impulsurile sexuale.
  • A avea comportamente sexuale, indiferent de consecintele grave, cum ar fi o BTS, pierderea unui partener sau aparitia unor complicatii financiare.
  • Dificultate in stabilirea si mentinerea unor relatii sanatoase .

Pentru concluziile celui mai recent studiu, cercetatorii au analizat probe de sange de la 64 de barbati cu tulburare hipersexuala si 38 de barbati sanatosi . Ei au descoperit ca barbatii hipersexuali aveau niveluri mai mari de oxitocina in sange.

Treizeci de barbati cu tulburare hipersexuala au fost supusi unui program de terapie cognitiv-comportamentala si au observat o reducere semnificativa a nivelurilor lor de oxitocina dupa tratament.

Amintiti-va ca comportamentul sexual compulsiv poate avea multe consecinte negative care va afecteaza nu numai pe dumneavoastra, ci si pe cei din jur.

Unele sechele ale dependentei de sex includ abordarea problemelor de vinovatie, rusine si stima de sine scazuta; aveti alte tulburari de sanatate mintala , cum ar fi depresia, sinuciderea, suferinta severa si anxietatea; neglijarea partenerului si a familiei, ceea ce dauneaza relatiilor importante

Lasa vina deoparte, nu esti singur; Multi oameni se lupta cu comportamentul sexual compulsiv, iar profesionistii din domeniul sanatatii sexuale sunt instruiti sa fie intelegatori si discreti.