Persoanele demisexuale au nevoie sa simta o legatura emotionala puternica si de incredere cu persoana de langa ei, pentru a simti atractie si dorinta sexuala. Nu este ca nu vor sa faca sex, doar il au atunci cand simt acea conexiune speciala.
Stim ca exista oameni care asociaza sexualitatea cu o activitate biologica de placere pe care o pot trai fara a fi nevoie de relatii afective semnificative, si altii care se bucura doar daca alatura sexualitatea cu afectiunea.
Existam si noi
Elena, in varsta de 31 de ani, isi aminteste ca a vazut un banner la parada Gay Pride pe care scria „Demisexuali, si noi existam”. „Nu aveam idee ce este. De fapt, nici eu nu stiu exact ce inseamna intersex ... In fiecare zi sunt mai multe etichete!”, exclama Elena. Ea crede ca a fost intotdeauna demisexuala, desi de putin peste cinci ani este constienta ca nu simte atractie fizica fata de cineva pe care tocmai a cunoscut-o.
Pentru ea, faptul de a fi mai putin rapida nu este o problema, «Prefer sa merg in ritmul meu, a ne cunoaste mai bine necesita timp, pentru mine este importanta legatura emotionala , mai mult decat cea fizica care apare mai tarziu cand Imi place cineva si apoi vine sexul atractie”, spune el. Nu s-a gandit niciodata ca ar pierde oportunitati fiind scunda, ii place acest mod de a se simti atrasa de cineva si i se pare intimitate sa simta doar atractie sexualapentru aspect. Ea recunoaste ca apreciaza daca cineva este frumos sau urat, dar putin altceva: „Cand eram adolescenta nu eram stresata sa vad ca sunt diferita de prietenii mei, atractivitatea fizica nu a fost niciodata o revendicare sexuala pentru mine, ma gandeam ca atunci cand Trebuia sa ajung, persoana care va ajunge... A durat ceva timp, mai ales ca am crezut ca imi plac baietii si nu am stiut ca sunt lesbiana pana la 20 de ani. Dar nici asta nu a fost o problema.”
Sexologul Ana Garcia nu este foarte pasionat de etichetele sociale, ea considera ca nimeni nu ar trebui etichetat in raport cu modul in care isi traieste sexualitatea , pentru ca asta corespunde intimitatii personale: „Sexualitatea este un concept foarte larg si fiecare om il traieste in ea. in felul propriu, daca ar trebui sa punem etichete pe ceea ce se simte, nu ar fi suficiente etichete. Sexualitatea este infinita , la fel de diversa pe cat exista indivizi pe aceasta lume. Acest expert admite ca etichetele ii pot ajuta pe cei care nu se simt identificati cu societatea, astfel incat sa nu se simta singuri si diferiti, si sa gaseasca oameni care traiesc si simt sexualitatea ca ei. „De asemenea, poate fi util sa fii clar despre sentimentele tale, sa nu te incurci, sa stii cum functioneaza corpul si mintea ta cand intalnesti pe cineva”, propune Garcia.
Atatea scrisori cate oameni
David, 24 de ani, este demisexual. „Mi-a luat mult timp sa-l descopar, dar acum sunt mandru ca il cunosc”, explica el multumit. Cand mergea la o petrecere cu prietenii lui era ciudatul, cel care nu voia niciodata sa se implice cu o fata sau cu un baiat, nu era interesat de nimeni si nu intelegea intalnirile. Colegii i-au spus ca este gay, desi era clar ca este heterosexual. „Am fost la psiholog, nu stiam de ce era diferit . Am simtit o mare usurare cand am inteles ca nu functioneaza ca majoritatea, iar povara a disparut. Am o iubita de cateva luni, desi ne cunoastem de mult timp”, spune David.
Demisexualitatea, ca concept care ajuta la reflectarea, la indoiala si la scris despre subiect, i se pare buna lui Felix Lopez Sanchez, profesor de Psihologie a sexualitatii la Universitatea din Salamanca, «desi nu o vad cu un puternic simt stiintific in sexologie, eu sa nu crezi ca este strict necesar. Am indoieli cu privire la gradul de afectiune, ce tipuri si in ce circumstante. Nu este foarte precis. Nu exista studii specifice despre demisexualitate”, comenteaza profesorul. El crede ca toate modurile de a intelege dorinta sunt legitime si ca trebuie sa respectam diversitatea. Potrivit lui, barbatii sunt in general mai capabili sa faca fara sa se indragosteascacand traiesc clar dorinta si ca daca cineva vrea sa aiba relatii doar din dorinta este perfect atata timp cat celalalt o accepta. „Demisexualitatea nu este o orientare sexuala , ea ii poate afecta atat pe heterosexuali, cat si pe homosexuali si pe bisexuali.”
Nici nu au neaparat vreo disfunctie sexuala si nici nu sunt asexuati: pot recunoaste valoarea sexualitatii si o traiesc foarte bine. Sunt pur si simplu oameni care inteleg activitatea sexuala doar daca este asociata cu afectiunea fata de cealalta persoana”, conchide Lopez Sanchez.
Impartasiti experiente
Raquel Hurtado, psiholog, sexolog si coordonator al zonei de interventie sociala a Federatiei de Stat de Planificare Familiala, recunoaste ca munca ei nu este usoara, deoarece educatia sexuala nu este reglementata si exista o singura referinta in Legea Sanatatii Sexuale si Reproductive. . Potrivit lui Raquel, este important sa nu se stabileasca dogme pentru ca multe persoane nu sunt identificate. Lucrul astfel se normalizeaza si tinerii ajung sa se cunoasca, sa se accepte si sa-si traiasca sexualitateain cel mai satisfacator mod posibil, „fiecare incadreaza discursul in experienta sa si isi gaseste raspunsurile”, spune el. „Majoritatea oamenilor fac sex cu care au un atasament emotional puternic, asa ca imi este greu sa fac diferenta dintre ei si demisexuali. Sunt oameni care au practici erotice sporadice, dar majoritatea se simt mai confortabil avand relatii erotice cu care au o legatura emotionala puternica pentru ca le permite sa impartaseasca alte experiente care nu pot fi traite din practici specifice”, argumenteaza el.
Distractii intelectuale
Sofia, 34 de ani, a fost intotdeauna interesata de problemele sexualitatii si de studii care explica de ce exista diferite tipuri de sexualitate in afara de scopul reproductiv. Ca urmare a documentarului (A)Sexual, a inceput sa citeasca despre subiect: «Acum putin peste doi ani, am auzit pentru prima data despre demisexualitate. Cel mai revelator lucru a fost sa stii ca nu sunt singura persoana din lume care nu vede lucrurile ca fiind majoritatea. A fost un proces personal, abia am discutat cu cativa prieteni. Recunoasteti ca, pentru ea, atractia nu este o reactie fizica, dar are mai mult de-a face cu un schimb intelectual. L-a ajutat sa stie ca exista oameni pentru care nu este un mecanism direct sa vada pe cineva, sa simta atractie sexuala si sa-si piarda mintile. Spune ca atunci cand nu exista nicio referinta in societate si in fictiune, crezi ca doar tie ti se intampla. „Multe piese au inceput sa se potriveasca. Nu intelesesem niciodata ca pentru unii oameni sexualitatea era un factor decisiv”, explica Sofia, si recunoaste ca „cand intelegi ca face parte din ceea ce esti, totul incepe sa aiba putin mai mult sens”.
Si in practica?
Pentru Sofia este normal sa nu iasa sa flirteze, nu o motiveaza si nici nu o streseaza. Are nevoie de timp: «Dansul intr-o discoteca nu este suficient. Nu merge daca ne vedem, ne placem si avem ceva. Cand ai 34 de ani, contactul intim este rapid. Dar in cazul meu, ori pun bazele dinainte, ori ei nu inteleg mare lucru din ce se intampla... Si nu-mi place sa dau explicatii”, recunoaste el. Dinamica se schimba atunci cand este necesara stimularea intelectuala pentru a ajunge la intimitatea sexuala, mai ales daca persoana din fata ta nu gandeste la fel ca tine. Pentru Sofia, rabdarea si timpul necesar pentru a deveni intim cu cineva necesita mult efort, «trebuie sa-ti placa suficient pentru a petrece atat de mult timp cu ele. In practica, nu traiesti cu atata schimb de partener ca prietenii tai, ai o viata mai independenta, totusi nu este o problema pentru mine pentru ca nici eu nu am aceasta nevoie”, explica el. Asteptarile nu ar trebui sa fie afectate la persoanele demisexuale . Sexologul Ana Garcia considera ca orice cuplu are nevoie de o legatura emotionala puternica pentru ca acesta sa functioneze. „Daca ai un partener, acea legatura ar trebui sa existe in ambele cazuri, indiferent daca esti sau nu demisexual. Ceea ce duce atat intr-unul cat si in altul laatractie sexuala si aparitia dorintei ”, explica sexologul.