Exista cateva simptome care ne pot ajuta sa ne dam seama daca suntem intr-o relatie cu cineva codependent sau daca noi suntem cei care suferim de aceasta problema.

Dependenta emotionala, cunoscuta si sub denumirea de codependenta sau dependenta de oameni, este un tip de dependenta care ii determina pe cei care sufera de ea sa faca totul pentru a incerca sa controleze persoana de langa ei, care nu trebuie neaparat sa fie partenerul lor, desi este cea mai comuna forma in care apare. Deci, intrebarea este, cum ne dam seama daca suntem intr-o relatie cu cineva care este dependent emotional sau cum ne dam seama ca noi suntem cei care avem aceasta problema? Exista cateva semne la care ar trebui sa fim atenti.

Disponibilitatea de a controla pe celalalt

Primul lucru pe care ni-l imaginam este ca in vointa lui de a-l controla pe celalalt, o persoana codependenta se va manifesta agresiv, dar nu trebuie sa fie asa. In general, ceea ce se intampla este ca persoana care sufera de aceasta tulburare vrea sa fie „utila” celuilalt si apoi cauta sa-si satisfaca toate nevoile. Exista, de asemenea, tendinta de a alege ca partener persoane care au suferit in viata, care au o anumita vulnerabilitate sau fragilitate emotionala, pentru a avea grija de ei si a le oferi tot ce le trebuie, dar problema este ca aceasta raspunde egoiste sau interese afectiv bolnave.

Atentie, atunci cand alegeti un partener, se poate intampla si invers. Adica, persoana aleasa este ingamfata, distanta, egocentrica, posesiva sau conflictuala. Aici are loc o idealizare a celuilalt si este supraevaluata. Daca este profesionist, va fi cel mai bun din domeniul sau. Daca este artist, va fi cel mai creativ dintre toate. Apare un fel de divinizare.

Contact permanent

Persoanele codependente doresc sa imparta cea mai mare parte a timpului cu partenerul lor, iar acum tehnologia le permite sa fie in contact permanent fie prin telefon, prin mesaje text sau online. Contactul poate deveni atat de excesiv incat atrage atentia mediului familial sau chiar poate provoca o problema la locul de munca.

La randul sau, atunci cand se afla in acelasi loc, persoana codependenta va cauta cat mai multe frecari cu partenerul sau. Cum? Acasa, fiind mereu in aceeasi camera, in timp ce daca ies cu prietenii, vor acorda atentie doar partenerului si vor cauta contactul fizic. In general, celalalt ajunge sa pretinda spatiu, cu exceptia cazului in care este un cuplu in care ambii sufera de aceasta dependenta emotionala.

Acest comportament determina, de asemenea, cuplul sa se retraga de prietenii, familia si sa nu se implice cu colegii de munca.

Frica de abandon

Codependentii prefera sa fie fatali, dar in cadrul unei relatii, sa fie singuri. Acestia pot suporta aproape orice atata timp cat nu se despart de partenerul lor, ceea ce ii poate pune intr-o situatie de supunere totala. Frica de respingere este o constanta care se repeta in familie sau la locul de munca. Este nevoie sa fii acceptat, pretuit si sa te simti iubit.

Stima de sine scazuta

Desi pot fi constienti ca sunt buni profesionisti sau atractivi din punct de vedere fizic, au inca o stima de sine scazuta. Cineva care se iubeste tinde sa se protejeze atunci cand este atacat, incearca sa rezolve problemele atunci cand apar sau pretuieste lucrurile pe care le face bine. Pe de alta parte, cei care nu simt stima de sine se ataca pe ei insisi, se scufunda in adversitate si cauta greseala in lucrurile pe care le fac bine.

Istorie lunga de relatii esuate

Codependentii au adesea o relatie dupa alta pentru ca nu suporta sa fie singuri. De indata ce o relatie se incheie, ei cauta sa o inlocuiasca cu alta, chiar si in acelasi timp in care ar putea incerca sa o repare pe cea anterioara. Consecinta este o succesiune de relatii pentru a evita sa fii singur.

Nu este intotdeauna usor sa detectam daca avem de-a face cu o persoana care are aceasta problema si mai putin sa recunoastem daca noi suntem cei care suferim de ea. La cea mai mica indoiala, este necesar sa apelam la un profesionist pentru a incepe un tratament care sa ne permita sa mentinem relatii afective sanatoase, fie cu partenerul nostru, fie cu cei care alcatuiesc mediul nostru personal si de lucru.