Sa plecam de la baza ca nu este acelasi lucru sa ai un nivel ridicat de egocentrism, care tinde mai degraba sa raspunda la o stima de sine scazuta sau deteriorata, decat sa ai o stima de sine ridicata. In primul caz, persoana pare a fi foarte mandra de sine, se lauda cu realizarile sale si nu accepta criticile sau esecurile de bunavoie, iar in al doilea caz, sunt oameni care stiu sa asculte, care sunt multumiti de performanta lor. si nu leaga greselile sau esecurile lor cu valoarea lor mai mare sau mai mica.
Te invit sa te uiti in interiorul tau si sa -ti observi comportamentul cu o atitudine deschisa Faptul ca ego-ul joaca un rol important in viata noastra nu este la fel de rau precum faptul ca nu ne dam seama ca este asa. Cunoasterea de sine este cheia dezvoltarii personale si spirituale , ganditi-va!
Un alt punct de retinut este ca stima de sine trebuie sa fie sanatoasa si stabila , asta inseamna sa nu depindem de probleme materiale sau pamantesti precum realizarile noastre sau realizarile copiilor nostri, nu depinde daca ne ingrasam sau slabim, sau daca alte persoane valideaza. Daca stima noastra de sine depinde de exemple ca acestea, confundam ego-ul cu stima de sine.
Si iata pontul! Din punctul meu de vedere, cel mai bun mod de a dezvolta o stime de sine sanatoasa si stabila este evitarea gandurilor si atitudinilor care ii dauneaza. Aceasta se traduce prin construirea unei stime de sine independenta de tot ceea ce se intampla in jurul nostru, bazandu-ne pe faptul ca suntem o persoana cu un drum, poate dificil, parcurs si ca pentru a ne atinge marile noastre realizari a trebuit sa cadem nu una, ci de o mie de ori. Ca dragostea noastra nu depinde daca corpul nostru se schimba odata cu maternitatea, pentru ca dragostea noastra nu este pentru ca trupul nostru este frumos, este pentru ca trupul nostru este al nostru.
In acelasi mod in care nu imi pot imagina parintii sa nu-si iubeasca copilul pentru ca sunt urati, ar trebui sa fie la fel de ciudat ca o persoana nu se iubeste pe sine din acest motiv.
Lucrati la respectul de sine, cum se face asta?
Munca nu este intotdeauna atat de usoara pe cat ne-am dori pentru ca cei mai multi dintre noi nici macar nu reusesc sa intuim ce poate esua, care este originea acelei lipse de stima de sine sau chiar mai incredibil! Nici macar nu suntem constienti ca se poate intampla ceva cu stima noastra de sine.
Cu toate acestea, fie ea simpla sau complexa, munca asupra stimei noastre de sine trebuie sa fie:
- Multidisciplinar : in opinia mea, si tot conform experientei mele, munca nu se poate limita la a merge la terapie sau a incepe un proces de coaching , ci trebuie sa fie completa si 360º. Este necesar sa invatam sa hranim corpul, mintea si spiritul in mod egal si sa facem acest lucru in fiecare zi.
- Bazat pe intelegere de sine si autocompasiune : Este foarte important sa pornim de la o baza buna de intelegere a sinelui si sa ne compatimeasca de fiecare data cand avem nevoie.
- Tot pe baza acceptarii identitatii : autocunoasterea si iertarea joaca un rol foarte important aici, doua concepte despre care cei mai multi dintre noi schiopaim, de altfel.
Incidenta stimei noastre de sine in relatia noastra de cuplu.
Stima noastra de sine, si starea in care se afla, afecteaza in mod direct modul nostru de a relationa si de a comunica cu ceilalti, astfel incat relatia noastra de cuplu poate beneficia foarte mult de munca pe care o desfasuram pentru a ne vindeca si a ne imbunatati stima de sine.
El crede ca multe dintre problemele pe care le au cuplurile se datoreaza lipsei stimei de sine a unuia dintre indivizi, sau a ambilor, si de aceea lucrand cu un profesionist, facand sport sau acordand atentie spiritualitatii noastre, de exemplu, sunt actiuni care ne imbunatatesc relatiile, chiar inainte de a ne imbunatati relatia cu noi insine.
Deci, sa vedem de ce a avea o stima de sine sanatoasa si stabila sau a lucra la ea are un efect foarte pozitiv asupra relatiei noastre:
- Intelegerea : nevoia de a ne impune opinia, sau viziunea asupra diferitelor situatii, moare in momentul in care stima de sine inceteaza sa mai depinda de faptul ca avem dreptate . In acel moment precis in care intelegem ca golurile noastre sunt umplute cu iubirea noastra de sine si nu cu validarea si acceptarea celorlalti (inclusiv a partenerului nostru), incepem sa ascultam si sa tinem cont de nevoile celeilalte persoane.
- Increderea : lipsa de incredere vine din frica de a fi singur, o frica care dispare atunci cand aflam ca suntem suficienti pentru noi insine . Cand lipsa de incredere vine de la faptul ca partenerul nostru ofera de fapt motive pentru a nu avea incredere in el, vindecarea stimei noastre de sine poate duce la renuntarea la relatie si la imbratisarea libertatii : nicio persoana cu o stima de sine sanatoasa nu „suporta” lucrurile pe care le face. nu vreau sa suport.
- Comunicare : asertivitatea este o modalitate de comunicare care se bazeaza atat pe respectul fata de ceilalti, cat si pe respectul fata de propriile nevoi . Aceasta inseamna ca modul nostru de a ne comporta si de a relationa cu partenerul nostru nu va fi agresiv sau supus, ci respectuos, rabdator si amabil.
- Dragoste : nu putem oferi ceea ce nu avem, astfel incat o persoana care nu a lucrat la iubirea de sine poate oferi cu greu iubire sincera, lipsita de dependenta sau alte nevoi ascunse. Iubirea pe tine insuti te va ajuta, de asemenea, sa experimentezi iubirea pe care o traiesti in relatia ta intr-un mod mai semnificativ si mai intens.
Gandeste-te la asta…
Daca te simti putin slabit, nu ai incredere in abilitatile tale, gasesti mereu scuze pentru a nu accepta un compliment si, in general, simti ca s-ar putea sa fi afectat stima de sine, nu astepta ca asta sa devina o problema greu de rezolvat. Preia-ti viata, priveste in interiorul tau si descopera ce poti face pentru a te iubi din nou sau pentru a incepe sa te iubesti!
La care se adauga! Daca relatia voastra trece printr-o criza, nu va fie teama! Analizeaza-te si vezi ce poti face pentru tine si relatia ta, uneori totul se rezuma la a te iubi si a lasa lucrurile sa curga de la sine.