Pentru a scapa de rutina si a reinnoi emotia, exista cupluri care isi permit sa intretina relatii sexuale cu terti. Cheia ca sa functioneze? Reguli clare!

Mentinerea unei comunicari fluide este necesara pentru ca o relatie deschisa sa functioneze. Ph.Shutterstock

Modelul de cuplu cu care suntem obisnuiti este cel monogam. Fie ca din cauza vremurilor in care traim sau a culturii noastre occidentale, cel mai frecvent lucru este ca un cuplu stabil, unit sau nu in casatorie, se limiteaza la a avea relatii sexuale in cadrul cuplului. In caz contrar, se considera ca este infidel.

Cu toate acestea, nu toata lumea se simte confortabil cu acest model si acest tip de contract. In timp ce unii sunt incantati de decizia de a-si petrece restul vietii cu aceeasi persoana – si de a face sex doar cu ei – altii sunt infiorati de aceasta idee. Dar nu de aceea cei din urma vor sa renunte la un partener stabil, iar aici variabila unei relatii deschise poate intra ca o optiune viabila, atata timp cat acordul se aplica in acelasi mod pentru ambii.

Sunt cei care spun ca un cuplu deschis ajunge sa se desparta, dar realitatea este ca divortul si separarea sunt banale, fie ca sunt sau nu intre cuplurile traditionale. In acest moment, relatiile deschise sunt de obicei doar o fateta pe care cuplul se confrunta si care are o data de expirare. In plus, este cel mai probabil sa apara la persoanele mai mature, care cauta sa evite rutina. Aceste intalniri furtive ii umplu de adrenalina, le reinnoiesc entuziasmul si chiar dorinta de a face sex cu partenerul lor.

Dar exista riscuri, da exista! Cea mai mare teama este ca unul dintre cei doi se va indragosti de un tert. Prin urmare, daca doriti sa mentineti o relatie deschisa, cel mai bine este sa aveti in vedere trei lucruri:

Comunicarea

Este esential sa vorbiti si sa intrebati cum se simt cu acest tip de relatie. Desi poate incepe cu multa emotie din ambele parti, nu toti suntem pregatiti pentru o astfel de relatie si, in timp ce unul dintre ei se distreaza de minune, celalalt incepe sa sufere. Apoi, apar ranchiuni si gelozie si cuplul poate fi in pericol. Asa ca evita suferinta si impartaseste-ti sentimentele.

O intelegere

Pentru a evita neintelegerile, cel mai bine este sa stabiliti un acord intre cei doi. Nu exista formule sau retete pentru ea, dar este timpul sa vorbesti despre acele lucruri care te-ar putea deranja sau pe care le consideri o transgresiune, pentru ca o relatie deschisa are si ea limitele ei. Cateva exemple pot fi: sa nu faci sex cu aceeasi persoana de mai multe ori, sa mergi mereu acasa la culcare, sa te indepartezi de acea terta persoana daca intra in joc sentimentele. Acum da, daca fac lucruri in afara acestui acord, ar fi necinstiti cu partenerul lor.

Sex sigur

Intotdeauna trebuie sa practici sexul sigur, dar cu atat mai mult daca ai o relatie deschisa. Avand mai multi indragostiti, sansele de a contracta boli cu transmitere sexuala sunt multiplicate, asa ca va rugam sa folositi prezervativ! De asemenea, nu vor dori sa riste o sarcina nedorita, mai ales daca este cu cineva din afara cuplului.

Asa cum au aparut familiile amestecate si se bucura de aprobarea majoritatii societatii occidentale, poate ca si modelele de cuplu se schimba in timp. Cine le spune?!