A vorbi despre cele mai rapide si mai rapide animale din lume inseamna sa vorbesti despre animale curioase, fiinte vii care sunt complet in ton cu habitatul lor natural si cu riscurile pe care le implica trairea in el. Si este ca abilitatile lor impresionante ii fac animale super puternice. In ciuda a ceea ce cred multi, cele mai rapide animale nu sunt nici ghepardul, nici pestele-spada.

Care sunt cele mai rapide animale din lume?

Exista tone de animale de top, trebuie doar sa te uiti la cateva dintre articolele pe care le-am facut despre ele: animale cu cea mai puternica muscatura, cele mai rare animale din lume si chiar animale care traiesc in conditii extreme. Fiecare dintre ele are calitati care le fac exceptionale pentru ca, daca suntem sinceri, in realitate fiintele umane au putin sau nimic sa concureze cu ei in ceea ce priveste aptitudinile fizice. Esti gata sa te surprinda?

Gazela Thomson (80 Km/h)

Incepem lista noastra cu cele mai rapide animale din lume cu un exemplar foarte unic... Este gazela lui Thompson originara din savanele din Kenya, Tanzania si Sudan. Se spune ca aceasta este cea mai raspandita specie de gazele si viteza ei s-a dezvoltat pentru ca este si una dintre cele mai dorite prada de carnivore care locuiesc in savana africana. Citeste mai multe despre cel mai rapid animal din lume in acest articol.

Cand se afla in modul de evacuare, viteza sa poate ajunge la 80 km/h; ca sa va faceti o idee, este aproape de doua ori viteza cu care a spart Usain Bolt la Jocurile Olimpice din 2008. Si nu vorbim de rezistenta, pentru ca aceasta gazela nu este doar una dintre cele mai rapide animale terestre, ci si una dintre cele care isi poate mentine viteza pentru o perioada lunga de timp.

American Quarter Horse (88,5 km/h)

Din savanele africane am sarit pe campurile verzi si pasunate ale Statelor Unite, unde a fost dezvoltata genetic aceasta rasa de cai. Daca iti dai seama, calul sfert nu este cel mai mare cal din lume, dar este cel mai rapid dintre toti; iar asta se datoreaza modificarii genetice.

Vezi tu, din incrucisari calul sfert a crescut ca unul dintre cele mai rapide animale din lume, deoarece obiectivul sau era sa poata concura in cursele de cai. In prezent, exista peste trei milioane de exemplare care se gasesc acum in aproape toate regiunile planetei. Viteza sa medie in curse inregistreaza aproximativ 88,5 km/h, o oda vitezei.

Ghepard (130 Km/h)

Ghepardul este cunoscut si sub numele de ghepard si, desi este confundat in repetate randuri cu leopardul, datorita asemanarii sale cu aceasta specie, este singura felina cea mai rapida din lume, cel putin dintre cele cunoscute in prezent.

Desi este foarte dificil de masurat cu exactitate viteza oricarui animal salbatic, se estimeaza ca ghepardul poate alerga cu o viteza de aproximativ 130 km/h. Cu toate acestea, nu poate parcurge rapid decat anumite distante scurte (pana la aproximativ 500 m) si chiar este posibil ca omul sa o depaseasca pe distante mari, da, in anumite imprejurari. Ai indrazni sa concurezi cu un ghepard?

Peste-spada (97Km/h)

Dupa cum v-am spus la inceput, cele mai rapide animale din lume nu sunt doar pe uscat, exista de fapt multe animale rapide scufundate in curiozitatile oceanului, dintre care unele cu siguranta va vor surprinde...

Pestele-spada, despre care cu siguranta ati auzit multe, mai ales datorita morfologiei sale deosebite. Se incadreaza insa si in categoria celor mai rapide animale cu un record de 97 km/h, record pe care foarte putine exemplare il pot atinge. Unde sa le gasesc? Desi sunt greu de vazut, multi dintre ei se aduna in curenti oceanici importanti, motiv pentru care coastele unor tari precum Mexic sau Statele Unite sunt ideale.

Pasarea colibri (98 km/h)

Primul dintre cele mai rapide animale zburatoare din lume este pasarea colibri; Cine s-ar fi gandit la acest animal frumos si hipnotic? Da, este adevarat; Aceasta mica pasare este originara din padurile de pe coasta de vest a Statelor Unite si are nimic mai mult si nimic mai putin decat o dimensiune mai mica de 10 cm lungime. Aceste date sunt esentiale pentru a intelege de ce este unul dintre cele mai rapide animale, deoarece dimensiunea sa permite existenta unui record de zbor de aproape 100 km/h.

Gyrfalcon (128 km/h)

Pe cale de a inchide lista noastra cu cele mai rapide animale din lume, nu puteam rata una dintre cele mai impresionante: soimul. O pasare care locuieste in taiga si tundra din regiunile polare din Europa, Asia si America. Trebuie sa stiti ca este cea mai mare specie dintre toti soimii, deoarece au o anvergura a aripilor de aproape 160 cm.

Viteza lui cade pe actiunea vanatorii. Ei bine, ca si alte tipuri de pasari, prada lor tinde sa scape cu usurinta, asa ca intotdeauna va fi mai bine sa zboare repede decat sa-si lase cina sa scape.

Soimul Peler (350 km/h)

Inchidem lista noastra cu cea mai rapida pasare din lume cunoscuta pana acum. Vaneaza lansandu-se aproape vertical spre prada sa, sub forma de scufundare, atingand astfel o viteza de pana la 350 km/h, aceeasi viteza pe care o poate dezvolta o aeronava usoara obisnuita. In momentul cu cea mai mare viteza, unghiul de scufundare creste pe masura ce pasarea isi pliaza aripile pentru a evita forta de frecare cu aerul. Are aripi foarte bine ascutite, perfect concepute pentru zborul corect, precum si un cap mic si o coada scurta.

Soimul pelerin este un pradator carnivor, care se hraneste cu pasari mai mici, precum potarnichile si porumbeii. Frecventeaza de obicei zonele muntoase si impadurite, in principal in regiunile foarte largi si deschise, unde prada sa nu are suficienta perspectiva pentru a se refugia printre copaci sau tufisuri inalte.

Deja poti spune ca cunosti cele mai rapide animale din lume, totusi, daca vrei sa fii impresionat in continuare de abilitatile lor, iti recomandam sa descoperi cateva dintre animalele salbatice care locuiesc in oras. Sau poate ca esti interesat sa pleci de pe Pamant pentru o vreme si sa cunosti animalele trimise in spatiu. Bucura de ea!