Acum doi ani am participat, la Iasi la un festival de lampioane. Am fost de-a dreptul fascinata de aceste obiecte care aparent nu au nimic deosebit, dar care zboara atat de frumos pe cer, mai ales cand ziua se ingana cu noaptea, la apus. Aproximativ 10.000 de lampioane au zburat atunci pe cerul de deasupra orasului si n-am sa uit niciodata aceasta imagine.

Multi oameni spun ca atunci cand folosesti lampioane, ele nu vor ajunge departe si ca nu are rost sa le lansezi. Dupa ce am incercat si eu cateva lampioane, consider ca e vorba de un gest simbolic mai mult. Stii ca acel lampion nu va ajunge prea departe, dar iti place totusi sa-ti pui o dorinta, chiar atunci cand stii ca se desprinde de mainile tale si ajunge in vazduh, sus, acolo unde noi, oamenii nu ajungem foarte des.

De cand am fost la festivalul de la Iasi, lansez lampioane peste tot unde merg. La mare, la munte. La mare, de exemplu, imi place sa lansez lampioane si sa le vad ducandu-se spre larg, atunci cand e intuneric, in noapte. Lumina aceea, care licareste o vreme pare a fi o particica din mine. De asemenea, am lansat lampioane si de pe varful muntilor, un lucru care, din nou imi da o senzatie de bine.

lampioane-cu-dorinte-1024x682

Alti oameni spun ca a lansa lampioane este numai pentru copii, dar sincera sa fiu, am vazut aproape numai adulti facand asta. E ceva in momentul desprinderii care te prinde. In plus, acum poti gasi lampioane aproape oriunde. Le poti cumpara de pe internet sau de la magazine din oras sau de la mare. Oferta de lampioane este destul de variata: atat in privinta culorilor, cat si a modelelor.

lampioane-in-noapte

Din punctul meu de vedere, oricine trebuie sa incerce macar o data sa lanseze lampioane. Si eu am fost sceptica, dupa cum va spuneam, pana la primul meu lampion lansat. La mare, cel putin, exista zeci de oameni care fac asta in fiecare seara. Cred ca gestul e similar cu a arunca o sticla cu un mesaj pe mare.

Bucuria vine din lucruri marunte, nicidecum din averi si din lux. Daca stim sa pretuim un moment, o secunda petrecuta alaturi de cei dragi, atunci suntem mult mai castigati decat persoanele care lucreaza mereu, fara sa mai aiba timp sa se bucure cu adevarat de viata. Cand ma gandesc la lampioane, ma gandesc la libertate!