Este obisnuit sa spunem ca exista dependenta de tigari, alcool si alte droguri, dar este si dependenta de sex o boala? Asta spun expertii.
Dependenta de sex nu este in prezent un diagnostic clinic, asta inseamna ca in mai multe tari din lume nu exista cifre despre cate persoane au cautat cu adevarat ajutor medical pentru a rezolva aceasta problema.
Dependenta de sex
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o dependenta este o boala fizica si psiho-emotionala care creeaza o dependenta sau nevoie de o substanta, activitate sau relatie.
Se caracterizeaza printr-un set de semne si simptome, in care sunt implicati factori biologici, genetici, psihologici si sociali.
Un studiu publicat in 2014 a remarcat ca activitatea creierului la „ dependentii de sex ” atunci cand au vizionat porno este similara cu cea a dependentilor de droguri cand li s-a aratat drogul preferat.
Autoarea principala a cercetarii, Valerie Voon, de la Universitatea din Cambridge, a declarat la acea vreme ca a fost primul studiu care se concentreaza pe persoanele cu aceste tulburari si care se uita la activitatea lor cerebrala, totusi, ea a spus ca nu este suficient pentru a spune ca a fost o dependenta.
Potrivit lui Abigael San, psiholog clinician, comportamentul sexual poate crea dependenta, dar pentru persoanele care au dificultati in a-si mentine controlul, sexul in sine este secundar unei alte probleme de baza, fie ca este vorba de depresie, anxietate sau trauma, care duce la aceasta. sexul ca mecanism de rezolvare a acestei probleme.
„Diferitele activitati si substante activeaza caile de recompensa in moduri diferite, dar totusi activeaza acele cai de recompensa. Nu exista niciun motiv sa credem ca sexul nu functioneaza la fel, doar ca inca nu avem suficiente dovezi", a spus el. .
Clinica Mayo explica ca comportamentul sexual compulsiv este uneori numit „ hipersexualitate ”, „ tulburare de hipersexualitate ” sau „ dependenta sexuala ”.
Preocuparea excesiva pentru fanteziile, indemnurile sau comportamentele sexuale greu de controlat, provoaca suferinta sau afecteaza negativ sanatatea , munca, relatiile sau alte aspecte ale vietii.
Unele semne ca ati putea avea probleme cu comportamentul sexual compulsiv includ:
- Fantezii intense si recurente, comportamente sexuale si indemnuri care consuma timp si sunt incontrolabile.
- A te simti atras de a mentine anumite comportamente sexuale, apoi a te elibera de tensiune, dar si de vinovatie sau remuscari.
- Incercarea de a reduce sau controla fanteziile, impulsurile si comportamentele sexuale fara succes.
- Utilizarea comportamentului sexual compulsiv pentru a scapa de alte probleme, cum ar fi singuratatea, depresia, anxietatea sau stresul.
- Intampinati probleme in stabilirea si mentinerea unor relatii sanatoase si stabile.
Nu toata lumea este de acord ca dependenta de sex este o boala
David Ley, terapeut sexual si autor al cartii „The Myth About Sexual Addiction”, spune ca comportamentele etichetate in mod obisnuit drept dependenta sexuala sunt de fapt simptome ale tulburarilor de anxietate si ale dispozitiei netratate.
„Echivalarea sexului sau masturbarii cu alcool si droguri este absurda. Oamenii dependenti de alcool pot muri din cauza sevrajului”, spune el. El adauga deja ca „Esti dependent de sex daca faci mai mult sex , sau sex diferit , in comparatie cu terapeutul care pune diagnosticul”.
Comportamentul sexual compulsiv , numit in mod obisnuit dependenta sexuala, este deja clasificat ca o tulburare de sanatate mintala in lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii a Clasificarii Internationale a Bolilor (ICD).
Pentru cercetatorii care doresc ca dependenta de sex sa fie recunoscuta in mod oficial , este important sa aiba o eticheta clinica, astfel incat persoanele care au nevoie de ea sa poata primi ajutor, indiferent daca comportamentul de dependenta este o problema in sine sau un simptom al altceva.