Sexualitatea cuprinde sexul, identitatile si rolurile de gen, orientarea sexuala, erotismul, placerea, intimitatea si reproducerea, dar si ceea ce gandim, simtim si credem despre ele. Acest aspect s-a cercetat de peste o suta de ani si a fost evidentiat ca o parte importanta a experientei umane.
De la primele studii asupra sexualitatii umane din anii 40, cercetarile au demonstrat constant ca interesul si activitatea sexuala sunt sustinute pana la batranete. Cu toate acestea, doar o parte din cercetare a explorat sexualitatea in anii urmatori ai vietii.
Majoritatea cercetarilor timpurii privind sexualitatea si imbatranirea au analizat comportamentele sexuale si biologia adultilor in varsta, ignorand in general conceptul mai larg al sexualitatii.
Sexualitatea in viata adulta
Oamenii de toate varstele adora sexul si sa se uite la filme pentru adulti woosex. De-a lungul timpului, cercetarile s-au extins pentru a include atitudini fata de exprimarea sexuala la adultii in varsta si aspectele biologice ale sexualitatii si imbatranirii. In mod constant, cercetarea a aratat ca expresia sexuala este posibila pentru adultii in varsta, iar activitatea sexuala sustinuta la batranete este mai probabil pentru cei care au avut vieti sexuale active mai devreme in viata.
Pana la sfarsitul anilor 1980, s-a concentrat puternic pe aspectele biologice ale imbatranirii. Acest lucru s-a extins pentru a include motivele care stau la baza declinului sexual. Cercetarile au descoperit ca acestea au fost foarte variate si multi adulti mai in varsta raman activi sexual in viata ulterioara.
Dar, in ciuda dovezilor, adultii continua sa isi doreasca si sa urmareasca expresia sexuala in viata ulterioara, atat societatea in general, cat si multi profesionisti din domeniul sanatatii au ajutat la perpetuarea mitului persoanei mai in varsta asexuale. Acest lucru se poate intampla printr-o lipsa neintentionata de recunoastere sau prin evitarea unui subiect care ii face pe unii inconfortabili.
De ce conteaza asta?
Aceste atitudini de varsta pot avea un impact asupra adultilor mai in varsta nu numai in viata lor personala, ci si in raport cu nevoile lor de sanatate. Exemple includ esecul personalului medical de a testa infectiile transmisibile sexual la cei mai in varsta sau refuzul pacientilor de a lua medicamente prescrise din cauza impactului advers asupra rigiditatii erectiei.
Avem nevoie de mai multi practicieni din domeniul sanatatii pentru a fi constienti si pentru a incorpora sexualitatea la varsta adulta in asistenta medicala obisnuita. Mai avem un drum lung de parcurs. Ignorand importanta sexualitatii pentru multi adultii in varsta, nu recunoastem rolul pe care sexualitatea il joaca in relatiile multor persoane, sanatatea, bunastarea si calitatea vietii.
Nerespectarea nevoilor de sanatate sexuala cu pacientii poate duce, de asemenea, la diagnostice medicale incorecte, cum ar fi diagnosticul gresit al dementei la un pacient mai in varsta cu HIV.
Nu este vorba despre „fapta” in sine
Intr-un sondaj recent care examineaza sexualitatea la persoanele in varsta, adultilor cu varste cuprinse intre 51 si 89 de ani li s-a pus o serie de intrebari deschise despre sexualitate, intimitate si dorinta si schimbari la experientele lor in viata de la mijlocul vietii si a vietii ulterioare.
Aceste informatii au fost apoi utilizate pentru a crea o serie de declaratii pe care participantii au fost pusi sa le grupeze in moduri in care au simtit ca au sens si sa claseze importanta fiecarei declaratii. Cele mai importante teme care au iesit din cercetare au cuprins lucruri precum compatibilitatea partenerilor, intimitatea si placerea si factori care influenteaza experienta dorintei sau modul in care oamenii se exprima sexual.
Desi oamenii inca considerau ca expresia sexuala si indemnurile sexuale sunt importante, nu au fost in centrul atentiei pentru multi oameni de peste 45 de ani. Comportamentele afectuoase si intime, increderea, respectul si compatibilitatea au fost aspecte mai importante ale sexualitatii decat actul sexual pentru majoritatea oamenilor. In general, mesajul a fost unul despre calitatea experientei si dorinta de conectare cu un partener si nu despre frecventa activitatilor sexuale.