Laptele matern este cel mai bun aliment care va poate alimenta copilul nou-nascut timp de cel putin sase luni, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Academiei Americane de Pediatrie.
Depinde de dumneavoastra daca doriti sa va alaptati copilul sau sa-l hraniti cu biberonul, dar fiind o mama noua, trebuie sa fiti constiente de beneficiile alaptarii atunci cand luati decizia.
In primul rand, laptele matern are toate substantele nutritive de care un nou-nascut are nevoie sa creasca si sa ramana sanatos. Laptele matern promoveaza un sistem digestiv sanatos; intareste sistemul imunitar al bebelusului; imbunatateste IQ-ul; contribuie la prevenirea sindromului de deces brusc la sugari (SIDS); protejeaza impotriva unor afectiuni precum astmul, alergiile, diabetul si obezitatea; si asigura dezvoltarea sanatoasa a copiilor prematuri.
Nu doar copii, alaptarea este buna si pentru mame.
Alaptarea ajuta uterul sa revina la dimensiunea pre-sarcina mai repede. De asemenea, ajuta la arderea de calorii suplimentare si veti scapa mai greu de kilogramele in plus provocate de sarcina. In plus, reduce riscul de aparitie a cancerului de san, a cancerului ovarian, a bolilor de inima si a diabetului zaharat. De asemenea, este binecunoscut faptul ca alaptarea va ajuta sa dezvoltati o legatura cu bebelusul nou-nascut. Daca alegeti sa alaptati, nu uitati ca este un proces invatat. Nu exista reguli despre cum sa o faceti.
Cu toate acestea, pentru a va imbunatati sansa de succes, exista multe sfaturi si trucuri simple de care puteti tine cont.
Alaptarea pentru prima data nu este intotdeauna usoara. Indiferent cat de mult ati citit despre alaptare, experienta reala este diferita. Atunci cand alaptati copilul in prima ora dupa nastere, nu ezitati sa cereti ajutor. O asistenta maternica sau un consultant de lactatie la spital va poate arata cum sa pozitionati copilul in alaptare.
Alaptarea poate fi obositoare, asa ca trebuie sa va simtiti confortabil inainte de a alapta copilul. Daca simtiti durere de la nastere, sprijiniti-va cu perne. Apoi, tineti copilul aproape de piept. Se recomanda sa nu va aplecati inainte pentru a aduce sanul la copil, deoarece poate provoca durere, in special la scurt timp dupa nastere.
Intotdeauna sprijiniti capul copilului cu o mana si sprijiniti pieptul cu cealalta mana. Faceti copilul sa-si deschida gura prin gatuirea buzei inferioare cu mamelonul. Daca bebelusul dumneavoastra este infometat, el sau ea va incepe sa suga si sa inghita intr-un mod ritmic.
Bebelusul vostru va da semnale atunci cand ii este foame. Se poate rani in jurul cautarii sfarcului, pune mana in gura sau devine din ce in ce mai atent.
Odata ce ati vazut un semnal, tot ce trebuie sa faceti este sa va ridicati copilul si sa incepeti sa-l alaptati. Initial, este posibil sa fiti nevoit sa alaptati aproximativ 10 pana la 12 ori pe zi. Cu cat ati alaptat mai des copilul, cu atat mai mult lapte va produce sanii. Pe masura ce bebelusii nou-nascuti au instinctiv un miros sporit, plasati bebelusul pe piele. Acest lucru va ajuta copilul sa caute mamelonul pentru a incepe sa manance.
Cand vine vorba de alaptare, ajuta copilul sa se hraneasca din ambii sani. In unele cazuri, bebelusii prefera alaptarea numai pe un singur san. In acest caz, este important sa pompati celalalt san pentru a elibera presiunea si pentru a asigura alimentarea cu lapte.
Hidratarea adecvata este cheia pentru o sanatate buna, dar este si mai important sa beti multa apa in timp ce alaptati. Hormonii care produc lapte ajuta organismul sa conserve apa, deci daca nu beti suficienta apa, acesta nu va afecta continutul de lichid sau volumul laptelui. Cu toate acestea, daca nu beti suficienta apa, acesta poate impiedica corpul sa faca suficient lapte. Deci, cresterea hidratarii nu creste neaparat aprovizionarea cu lapte, dar scaderea acesteia tinde sa scada furnizarea de lapte matern.
De asemenea, consumul de apa insuficienta poate contribui la constipatia materna, oboseala si concentrare slaba. O idee buna este sa beti dintr-un pahar de apa cand alaptati. De asemenea, beti multe lichide, cum ar fi apa, suc proaspat si lapte, pe parcursul zilei, pentru a va ajuta sa ramaneti hidratata.
In general, se recomanda sa consumati suplimentar 32 de grame de apa in timp ce alaptati.