Relatiile sexuale sunt de obicei asociate cu placerea si bunastarea , cu toate acestea, exista cazuri in care poti simti o fobie de sex , cum? Da, este cunoscuta sub numele de erotofobie si este o tulburare complexa care se manifesta cu o varietate de simptome.

Biblioteca Nationala de Medicina din SUA defineste fobiile ca fiind un tip de tulburare de anxietate in care exista o frica puternica, irationala de ceva care prezinta un pericol real mic sau deloc.

Exista multe tipuri de fobii si printre cele care inca nu sunt mentionate suficient se numara fobia sexului sau erotofobia . Cititi mai departe pentru a afla totul despre asta.

Fobia sexuala sau erotofobia

Fobia sexuala se refera la momentul in care o persoana experimenteaza anxietate extrema si limitativa in legatura cu actul sexual . Este o teama irationala de tot ceea ce are de-a face cu sexul si sexualitatea .

Unii simt o mare teama de a intra in contact cu obiecte sexuale, altii sunt ingroziti de intimitatea sexuala si altii de patrundere. Persoanele cu aceasta fobie pot experimenta doze mari de teama de orice tip de act sexual sau de posibilitatea de a fi intim cu o alta persoana.

Poate exista frica de actul sexual ca atare, de a fi gol in fata celorlalti, de a fi atins, de penis, de saruturi sau pur si simplu de a se arata ca sunt intr-un mod vulnerabil in timpul intimitatii.

Experti precum Dr. Helen Kaplan, psiholog specializat in sexologie , considera ca multi dintre cei care cred ca au o lipsa de dorinta erotica au dezvoltat de fapt o fobie a sexului .

Ce cauzeaza fobia sexuala ?

Majoritatea celor care sufera de fobie sexuala au dezvoltat-o ​​treptat, fara un episod declansator definitiv.

Cu toate acestea, de obicei apare atunci cand persoana experimenteaza un eveniment traumatizant legat de sex si sexualitate , de exemplu, o experienta sexuala proasta in trecut sau fiind tachinata cu privire la aspectul si dimensiunea organelor genitale. 

Din acest motiv, persoana asociaza sexul cu senzatii neplacute precum dezgustul sau anxietatea . Cu timpul se obisnuieste sa nu aiba o viata sexuala si asta ii face din ce in ce mai frica de subiect.

Daca indraznesc sa se bucure de sex , sufera serioase dificultati in a mentine relatii intime cu alte persoane intr-un mod satisfacator.

Simptome ale fobiei sexuale

Identificarea semnelor care alerteaza o fobie sexuala este esentiala pentru a cauta ajutor profesional si a corecta problema, intrucat relatiile sexuale si erotismul sunt aspecte foarte importante ale conditiei umane. Trebuie acordata atentie urmatoarelor: 

-Frica de obiecte, situatii si ganduri legate de sex

- Anxietate extrema

- Senzatie de dificultati de respiratie sau hiperventilatie

- Comportamente evitante

- Transpiratie excesiva

-Suferinta

- Suparari de stomac si dureri de cap

- Tensiune musculara

-Bataie rapida de inima

-Gura uscata

Ca si in cazul altor tulburari, este foarte important sa mergeti la specialist pentru a afla originea acestei frici irationale , deoarece asa cum am mentionat, viata sexuala influenteaza multe aspecte ale bunastarii si sanatatii.

Studiile stiintifice indica faptul ca terapia cognitiv-comportamentala este cu adevarat utila pentru tratamentul acestei tulburari, de aceea este recomandat sa apelezi la ajutor profesional. In cazurile extreme, adica cele in care pacientul sufera de o mare anxietate din cauza sexului , se pot folosi si medicamente.

Este posibil si necesar sa depasim fobia sexului , altfel nu exista nicio modalitate de a va bucura de o sanatate fizica si psihica buna si nici de o viata plina de cuplu.